Jedna od čestih pojava na našim prostorima, je da zbog ekonomskih razloga korisnici na svoje kućne ili poslovne računare instaliraju crackovane - piratske programe koje pronalaze na Internetu ili kupuju na ulici.

Evo već skoro 20 godina kako su računari ušli u široku upotrebu, naši korisnici su naučili i u potpunosti se privikli na to da su aplikacije kao što su Microsoft Office, Windows, Photoshop, CorelDraw, antivirus programi i svi ostalo potupuno besplatni. Medjutim, situacija je jednostavno drugačija. Za sve te programe potrebno je puno novca prilikom njihove izrade i realno je da oni koštaju, kao što i svako od vas očekuje da naplati svoje usluge bilo da je privatnik ili radi kao zaposleni u nekoj organizaciji ili preduzeću.

stethoscopeKakve su posledice? Zašto se svi ti programi mogu naći besplatno na Internetu?

Razlog je vrlo jednostavan. Treba se uvek zapitati da li je nešto stvarno besplatno jer, taj koji to nudi zasigurno ima neke koristi od takve usluge. Koje su to koristi?

Većina takvih crackovanih  programa je modifikovana da isključi - zaobiđe mehanizme zaštite koje proizvođači softvera ugrađuju, kako bi se zaštitili od nelegalnog korišćenja i kopiranja svojih proizvoda. Ali, pored toga, ovako modifikovani programi često nose i skriveni  "teret" u kome se nalaze virusi ili drugi zlonamerno pisani programi. Posledice su nepredvidive, a korisnik često nije ni svestan da ima "neželjene goste" u svom računaru. Danas se u svetu svakodnevno pojavljuje na desetine pa čak i stotine novih virusa Njihova uloga je da "zaraze" što više računara.

Neki od njih imaju cilj da napakoste - naprave štetu korisnicima ( zamislite koje su tek posledice u velikim preduzećima ), drugi su to prevazišli pa su evoulirali i postali virusi koji se koriste za špijuniranje ili otkrivanje važnih podataka korisnika kao što su lični podaci, brojevi sa bankovnih računa ili brojevi i šifre kreditnih kartica. Suočeni smo sa situacijom da se Internet kriminal širi kao i globalni virusi i da postoji sve više ljudi koji su na taj način prevareni i oštećeni. Ne postoji pouzdana statistika o tome, ali su neki nezvanični podaci da se putem Internet kriminala „zaradi“ ( čitaj ukrade ) više od milijardu evra na godišnjem nivou.

Svi ti virusi, spam-ovi ili trojanci su uglavnom već upakovani u te besplatne instalacije koje vi koristite neznajući da su one jedan od glavnih izvora problema ( razloga što vaši računari ne rade ispravno ).

Većina vas koristi crack-ovane (ukradene) verzije antivirus programa. Osećate se sigurno, ali ne znate da su i oni napravljeni tako da oslabe vaš računar i naprave niz ulaza koji će omogućiti raznim hakerskim aplikacijama upad na vaš računar. Praktično u tim situacijama se dešava da hakerski softveri skeniraju stotine hiljada računara širom planete i gledaju ko ima slobodne ulaze. Oni računari koji su zaraženi postaju meta upada bez obzira što npr. vi kao korisnik nemate nikakve tajne podatke. Pa, recimo da je vaš računar pod uticajem trojanca koji se pozicionirao, dolazi do situacija da tokom vašeg boravka na Internetu stotine hakerskih aplikacija upada u vaš računar tražeći interesantne informacije i na taj način vam slabi brzinu na Internetu ili znatno usporava vaš rad na računaru.

Virusa i trojanaca ima na hiljade i na Internetu možete čitati o njima i njihovim namerama. Glavno pitanje je kako se zaštititi?

Odgovor je vrlo kratak. Kupiti originalnu tj. legalnu verziju softvera bilo da je to operativni sistem kao što su Windows, Microsoft Office, Photo shop ili ostali programi.

Drugi korak je nabaviti originalnu verziju antivirus softvera kao što su Eset Node, Kaspersky, McAfee ili čak besplatan Microsoft Security Essential.

I treći korak je redovna zaštita podataka na eksterni medij pomoću backup programa koji su stigli iz operativni sistem ili pomoću neke alternativne aplikacije.

Poštujući sve ove korake omogući ćete da rad na vašem računaru bude ne samo bezbedan već i prilično ugodan. Bezbedan računar sa svim legalnim instalacijama, antivirusom i čuvanjem podataka ( backup ) vam donosi više slobodnog vremena, veću uštedu, opušteniji rad, a najviše sigurnost koju ste na taj način obezbedili.

Neko će odmah reći da sve to može jeftinije besplatnim instalacijama sa Interneta, piratskih dvd-ijeva ali se vara, jer ukoliko nije i sam iz branše kompjuterskih tehnologija teško da će prepoznati podmetnute viruse. Potrebno je odredjeno znanje kako bi se izbegle sve moguće neprijatnosti.

Mi smatramo da je uložen novac u stvari velika ušteda! Zašto?

Već svi znaju da komplikacije koje nastaju instalacijama nelegalnog softvera zaraženog virusima i trojancima dovode do toga da se problemi pojavljuju toliko često, da ukupni troškovi održavanja takvih računara premašuju cenu kupljenog legalnog softvera i do 60 %. Uzmimo na primer da ako kupite notebook računar sa legalnom verzijom Windows-a 7 koji košta npr.oko 150 evra sigurno ćete imati manje problema nego da instalirate istu tu verziju softvera koja je piratska. Koje su sve posledice?

za digit siteKupovinom nelegalnog softvera prvo nećete moći da ga registrujete. Samim tim nećete imati mogućnosti da instalirate ostale aplikacije koje su kompatibilne sa tim operativnim sistemom. Nećete moći da obezbedite sigurnost i ažuriranje softvera. Poznato je da svaki od operativnih sistema nije savršen. Vremenom se otkrivaju razni propusti i rupe koje obezbedjuju upade na računare ali, kupovinom legalnog softvera obezbedjujete njegovo ažuriranje kroz dopune zvane service pack koje usavršavaju i obezbedjuju sigurniji rad na vašem računaru.

Istraživanja pokazuju da je neinformisanost korisnika glavni faktor u donošenju odluke o nabavci piratskog softvera umesto legalnog, koji ima i višu cenu, što je drugi faktor u ovoj odluci.

Kupovina piratskog softvera samo na prvi pogled deluje kao jeftinije rešenje, ali se vrlo brzo ispostavi da nije tako.

Cena povezivanja računara je 25-30 evra, zatim je potrebno instalirati programe zaštite od virusa na Internetu ( 5-10 evra ), a svaki sledeći kvar zahteva ponovnu instalaciju sistema, što znači dodatnih 30 evra, i tako u nedogled, čime se dolazi do sume koja prevazilazi cenu legalnog softvera.

Da li ste spremni da budete bez funkcionalnog računara plaćajući stalne popravke?

Da li želite da ostanete bez podataka koje ste sakupljali mesecima ili godinama?

Da li znate koje su posledice? Zamislite preduzeće od preko 50 računara. Imali smo iskustva sa njima. Nisu želeli da kupe legalan softver. 80% podataka im je nestalo zbog opasnog virusa. Bili su blokirani skoro mesec dana. Zamislite da radite u finansijama i da nestanu čitave baze podataka. Takva vrsta stresa može se uporediti sa razvodom braka ili gubitkom neke drage osobe. Da li znate da su neki od njih osedeli za samo jednu noć.

Da li znate kako da vratite sve te podatke nazad?

Da li ste spremni da čekate nečiju pomoć?

Da li ste sigurni da je ta pomoć profesionalna?

Da li ste spremni da stalno nekome dajete novac za popravke?

Da li vi kao većina ne volite nekvalitetne majstore tj. uslugu?

Odlučite sami.

 Uz našu pomoć dobijate garanciju i besplatne savete. Mi postojimo već 20 godina. Posedujemo veliko iskustvo, imamo odlične stručnjake, dobre reference. Razvijajte se zajedno sa nama. Javite se, očekujemo vas.


Nudimo kvalitetnu uslugu i ponosni smo zbog toga.

©2024 Digit Consulting doo. All Rights Reserved.

Search